Skip to main content

De Nederlander is steeds minder fit en Nederlanders kampen met ‘welvaartsziektes’ van diabetes en obesitas tot hart- en vaataandoening. Het onderliggende probleem is beweegarmoede: we bewegen te weinig en/of te eentonig. En het ergste is? Dat begint al van jongs af aan.Ā Stilzitten is in veel schoolklassen nog altijd de norm. En dat terwijl (de meeste) kinderen van nature juist willen bewegen.

Er zijn gelukkig ook allerlei docenten, bedrijven, gemeentes en andere partijen/organisaties die zich inzetten voor een dynamische schooldag en meer beweging in de klas. Aan tafel bij Dit Is De Middag op NPO1 ging het over beweegarmoede en de mogelijke oplossingen en Pim mocht namens InFit Beweegconcepten aanschuiven om onze visie te vertellen.

Uitdagende omgeving

Kinderen bewegen van nature, maar op school moeten ze vaak stilzitten en hun mond houden. Wij denken juist dat de omgeving van kinderen moet uitnodigen en uitdagen om te bewegen, zodat ze zelf ongedwongen, zonder toezicht en zonder instructies, in beweging kunnen komen. Op het moment dat je kunt klimmen, klauteren, balanceren, over de kop gaan, duiken en rollen en de omgeving stelt je daartoe in staat, en het mag ook van volwassenen, dan denken wij dat dat de bewegingsarmoede helpt oplossen.

De Beweegschool De Twijn in Alblasserdam is een mooi voorbeeld van een school waarbij in het ontwerp van het schoolgebouw (dus niet per se in de gymzaal) bewegingsmogelijkheden zijn gecreƫerd. Het is juist het idee dat kinderen buiten de formele lessen om ruimte en tijd krijgen om in beweging te komen. Niet alleen voor hun gezondheid en hun sociale capaciteiten is het goed om veel te bewegen, maar het is bovendien aangetoond dat kinderen na een periode van beweging weer meer bereid en beter in staat zijn om lesstof tot zich te nemen.

De aflevering van ‘Dit Is De Middag’ met Pim Scherpenzeel is te bekijken via deze link, vanaf minuut 18:30.

Leave a Reply