Skip to main content

Hoe ziet sporten op school er in de toekomst uit? De nieuwe sporthal van Stedelijk College Eindhoven, locatie Henegouwenlaan, biedt een uniek nieuwe sportervaring. Het doel is dat leerlingen met plezier bewegen en dat ook in de toekomst blijven doen.

InFit Beweegconcepten kreeg van Ruud Jansen, manager beheer en services bij SILFO, in 2020 de opdracht om de ambitieuze ideeën van de sectie L.O. te vertalen naar een realistisch en haalbaar inrichtingsplan. Pim Scherpenzeel van InFit Beweegconcepten sprak uitvoerig met Nancy Jansen namens de gymsectie en maakte een ontwerp met in het oog springende innovaties. Het ontwerp kon in gezamenlijkheid met de partners van de opdrachtgever worden uitgevoerd: de prachtige klimwand werd geleverd door Janssen-Fritsen, de bijzondere avonturenwand/sportswall door Nijha en de verrassende sportvloer met LED-belijning door Sika. En daar komt in de nabije toekomst nog een klim-klautercircuit bij dat geleverd zal gaan worden door Fuel.

Lees meer over en bekijk foto’s en video’s van deze innovatieve sporthal bij Ons Werk.

Dit artikel verscheen in iets andere vorm op het Eindhovens Dagblad en werd geschreven door Karin Rosendaal.

Deze week, aan het begin van het nieuwe schooljaar, staat sporten centraal op Stedelijk College Eindhoven, locatie Henegouwenlaan. Alle leerlingen gaan een aantal uren doorbrengen in de spiksplinternieuwe sporthal.

Leerlingen Nayana Dollart (16), Kirill Kharin (13), Sterre Meuwese (14) zijn super enthousiast over de hal. ,,Ik heb nog nooit zo’n futuristische gymzaal gezien. Met trapezes, een klimmuur en de ‘Ninja’ muur”, zegt Kirill. De klimmuur heeft hij al geprobeerd en bevalt hem het beste. De Ninja-muur is een multiwand gericht op kracht.

Tekst gaat door onder de afbeeldingen

Ontwerp van de Avonturenwand door InFit


inrichting sporthal avonturenwand

Uiteindelijke avonturenwand, geproduceerd door Nijha

Vloer met ledverlichting

Nayana valt de nieuwe vloer met ledverlichting op. ,,De hal is heel modern vergeleken met de oude gymzaal.” Sterre vertelt hoe licht de hal is. ,,Er is niet alleen verlichting, maar ook grote ramen en een glazen wand. Het was heel vet toen ik aan het klimmen was dat ik door de ramen naar buiten kon kijken.”

Naar buiten kijken tijdens het klimmen

De reeds in gebruik genomen nieuwe school en sporthal zijn onderdeel van het Integraal Huisvestingsplan (IHP) van de Gemeente Eindhoven waarin middelbare scholen aangepakt worden. De sporthal is woensdagmiddag officieel geopend met een clinic rolstoelbasketbal en wedstrijden. Wethouder onderwijs, Stijn Steenbakkers speelt mee. ,,Ik mag wel zeggen dat dit de allermooiste sporthal van Eindhoven is”, zegt hij. ,,Duurzaam en bij de tijd. Belangrijk, want bewegen is erg belangrijker.”

Met een nieuwe sportvisie wil de school leerlingen met plezier laten bewegen en stimuleren om actief te blijven. Het was wachten op de nieuwe sporthal die past bij die visie.

Tekst gaat door onder de afbeeldingen

Ontwerp door InFit Beweegconcepten


Overzichtsfoto Sporthal

Dynamische lijnen

Het is een unieke sporthal, groot, met de mogelijkheid om er vier gymzalen van te maken. Er is een vloer met ledverlichting met vaste patronen, maar ook met dynamische lijnen voor eigen toepassingen. ,,We geven in de zaal drie, vier vakken tegelijk. Leerlingen kunnen kiezen welke sport bij hun past. We hebben kaders en geven instructies, maar een leerling kan vervolgens zelf invullen wat hij wil en een doel stellen”, zegt Nancy Jansen, docent Lichamelijke Opvoeding (LO).

De glazen achterwand zorgt dat buiten met binnen integreert. Jansen: ,,De wand staat vaak open. We zijn nooit meer weersafhankelijk. Is het in maart mooi weer, dan kunnen we zo naar buiten naar het beweegpark.” Het beweegpark, met onder meer het yoga veld, de bootcampbrug, beachvolleybal of de aorta hardloop- of skeelerbaan, is de laatste fase. Naar verwachting is heel het sportlandschap eind 2023 klaar.

Lees meer over en bekijk foto’s en video’s van deze innovatieve sporthal bij Ons Werk.

Inrichtingsontwerp en belijningsplan door InFit Beweegconcepten, 2020.