“Tieners bewegen niet genoeg voor een goede gezondheid” en “Kinderen bewegen steeds minder goed tijdens gymles: bal vangen lukt vaak al niet”. Zomaar twee krantenkoppen die ik het afgelopen jaar tegenkwam en die ik al eens eerder besprak op deze site. Kinderen bewegen niet genoeg en ze bewegen niet goed: een groot, maatschappelijk probleem.
Waardoor komt dit? Te weinig gymlessen? Geen (goede) vakdocenten? Enkele politieke partijen strijden al tijden voor meer uren gym in de week, uiteraard gegeven door een vakdocent. Een goed streven waar ik 100% achter sta. Maar ik geloof niet dat alleen méér gymles het probleem gaat oplossen.
Er ligt een groter probleem aan ten grondslag ligt, een probleem in onze cultuur. We leren kinderen aan om stil te zitten en nog erger: we leren ze actief af om te bewegen. Want kinderen mogen niet rennen in de gang, niet klimmen in bomen en niet stoeien met hun klasgenoten. Bewegen zit in de natuur van kinderen, maar stilzitten wordt aangemoedigd en bewegen wordt afgestraft. Niet zo gek dus, dat kinderen op latere leeftijd vaak niet meer uit zichzelf (willen) bewegen.
We moeten kinderen juist stimuleren om te bewegen. Dat kan uiteraard op allerlei verschillende manieren. Mijn manier? Richt ruimtes in zodat er in bewogen kan en mag worden én zodat kinderen er in willen bewegen. Klaslokalen, schoolpleinen, routes naar school toe, maar natuurlijk ook de gymzaal. Die gymzaal is nu helaas vaak een te kleine, stoffige ruimte. Kinderen leren er bewegen op toestellen uit grootmoeders tijd, die niet meer aansluiten bij de moderne beweegcultuur en de belevingswereld van een kind.
Kan dat niet anders? Zeker wel: denk als een kind! Sluit aan bij de belevingswereld van een kind door slacklines, grinds en halfpipes, boomstammen en freerun-elementen in je gymzaal te plaatsen. Laat kinderen dansen op hun favoriete hiphop door een goede muziek- en lichtinstallatie aan te schaffen. Laat ze naar boven klimmen via een zelfbedachte route en weer naar beneden glijden. Kortom: geef ze de ruimte om (in) te bewegen. Letterlijk en figuurlijk.
Wij zitten vol ideeën! Bel ons op 06 41 28 62 43 of mail naar info@infitbv.nl.
Pim Scherpenzeel