Skip to main content
blogNieuws

De Duurzame Gymzaal

By 05 oktober 2021januari 31st, 2023No Comments

“Ik kom veel in gymzalen, zowel tijdens schooltijd als daarbuiten. Het komt dan regelmatig voor dat de verwarming en/of verlichting aanstaat, ook buiten de reguliere gebruiksuren. De cijfers liegen niet: volgens de Milieubarometer zijn de klimatiseringsuren van een gymzaal (het aantal uur dat het pand op de juiste temperatuur wordt gehouden) gemiddeld twee keer zo groot als het aantal gebruiksuren. Eeuwig zonde van de onnodig verspilde energie en ook nog eens hartstikke slecht voor het milieu.

Dat de meeste gymzalen niet duurzaam zijn, is niet zo heel gek. Heel veel nog bestaande gymzalen in Nederland zijn gebouwd in de jaren 70 en destijds werd er in de bouw, installatie en inrichting nog nauwelijks rekening gehouden met milieubelasting. Gymzalen zijn daarom vaak ook nog eens matig geïsoleerd en verbruiken onnodig veel energie. Tegenwoordig is er echter een andere standaard wat milieubelasting betreft, maar gymzalen zijn veelal (nog) niet mee veranderd.

Hoe wordt een gymzaal dan wél volledig toekomstbestendig?

De grootste besparing is te behalen door gebruik van de installaties (licht, ventilatie, verwarming, eventuele koeling) nauw aan te sluiten bij de gebruiksuren. Hoe dan? Bijvoorbeeld middels infra-roodverwarming met een bewegingsdetector. Daardoor gaat de verwarming aan als er iemand de zaal betreedt, en gaat ‘ie automatisch weer uit als er niemand meer is. Ook voor verlichting en ventilatie kan een schakelklok of bewegingsdetectie natuurlijk uitkomst bieden.

Blijf daarnaast van het gas af en bouw een gymzaal volledig elektrisch, zorg ervoor dat de zaal enorm goed geïsoleerd wordt met een goede luchtdichtheid, zodat er zo min mogelijk energie verdwijnt en voorzie het dak van PV-panelen (zonnepanelen).

Tot slot: houd rekening met de uitputtende grondstoffen. Optimaliseer de levensduur van materialen en zorg dat je de materialen kunt blijven hergebruiken. Een demontabele, circulaire Nieuwe Gymzaal dus.”

Ronald de Rooij
De Nieuwe Gymzaal

Ronald de Rooij, architect en één van de
oprichters van De Nieuwe Gymzaal.