Japanse kleuterschool:

Fuji kindergarten

Fuji Kindergarten werd in 2007 gerealiseerd door Tezuka Architects, is gelegen in buitenwijk Tachikawa van Tokyo.

Het ovaalvormige dak van deze speelse kleuterschool stelt kinderen tussen 2 en 6 jaar in staat om vrij te bewegen. Er zijn bewust geen toestellen geplaatst. De visie van de architect is dat de creatie zelf een gigantische speelplaats is en genoeg uitnodigt tot bewegen. Kinderen worden zodoende aangemoedigd om te bewegen.

De school volgt de Montessori-methode, een educatieve benadering waarbij kinderen de vrijheid krijgen om zich rond de klas te begeven en te leren via ontdekking. In plaats van fysieke grenzen op te leggen aan de kinderen, ontwierp de architect de kleuterschool als een doorlopende ruimte die onbelemmerd leren en spelen mogelijk maakt.

Hij noemt zijn concept de “nostalgische toekomst”, waarin hij kijkt naar de manier waarop kinderen vanzelfsprekend zouden kiezen om zonder gadgets en schermen te spelen, en die vervolgens faciliteert met toekomstgerichte ontwerpen.

Terug naar 'inspiratie'

Een omgeving die kinderen uitnodigt tot bewegen

Het ronde dak van de kleuterschool nodigt de kinderen uit tot bewegen. De oorspronkelijke bomen op de locatie zijn ingepast in het plan en zijn beklimbaar. Wil jij ook een uitdagende omgeving?

Neem contact op